Vattkoppor

Vattkoppor är en mycket smittsam virusinfektion som ger kliande utslag på huden och oftast feber. Vaccination mot vattkoppor gör att de flesta barn och vuxna som ej haft infektionen får en skyddande effekt och risken att insjukna är liten.

I SAMARBETE MED

Vad är vattkoppor?

Vattkoppor är en mycket smittsam virusinfektion som ger kliande utslag på huden och feber. Genomgången vattkoppsinfektion ger livslång immunitet och behöver därför inte vaccineras. Vaccination mot vattkoppor gör att de flesta barn och vuxna som ej haft infektionen får en skyddande effekt och risken att insjukna är liten. Om de trots vaccination skulle bli sjuka får de en betydligt mildare variant av sjukkdomen.

Rekommendationer

Barn från 1 års ålder upp till vuxna kan vaccinera sig mot vattkoppor hos Vaccina. Gravida och ammande ska inte vaccineras.

Vaccinationen består av två doser och genomförs med ett intervall på minst 2 månader för vuxna och på minst 12 månader för barn (ålder 1-17 år) mellan dos 1 och dos 2.
Att tänka på när du ska vaccinera ditt barn

– Förbered ditt barn på att han eller hon ska få en spruta.
– Ett förberett barn är mer samarbetsvilligt vid en vaccination
– Köp gärna lokalbedövande kräm på apoteket inför vaccinationstillfället och följ apotekspersonalens instruktioner för användning

sv_SESV