Vaccinationsbussar

Nu kan du vaccinera dig i närheten med våra vaccinbussar. Vaccina och Kry kommer under våren och sommaren erbjuda vaccin mot TBE och födelsemärkeskontroll genom vår hudläkartjänst.

I SAMARBETE MED

Vem ska vaccinera sig?

Alla som vill ha ett bra skydd men särskilt du som vistas eller bor nära naturen i ett högriskområde rekommenderas att vaccinera dig mot TBE. Det är framför allt boende i södra och mellersta Sverige som berörs och de som befinner sig längs ostkusten och ute i skärgården. Dessutom om du ska åka till Baltikum, Åland eller andra delar av framför allt östra Europa där förekomsten av TBE är relativt hög. För mer information läs mer om TBE-vaccin here.

När ska jag vaccinera mig?

Det är bäst att vaccinera sig mot TBE innan eller så tidigt på säsongen som möjligt. Fästingsäsongen har sitt fokus mellan april-oktober (detta kan variera över landet). Grundvaccinationen ges i 3 doser, dos 2 ges efter 1 månad och tredje dosen ges efter 5 månader. För ett fullgjort skydd bör 3 doser ha tagits innan fästingsäsongen är igång. Du som är över 50 år eller har en immunbrist rekommenderas en extra dos i grundvaccineringen, dvs 4 doser. Om du inte har hunnit vaccinera dig mot TBE innan säsongen har börjat är det bättre att ta det under säsongen än att avstå. Efter grundvaccination tas en påfyllnadsdos efter 3 år och sedan återkommande var 5:e år för att bibehålla ett gott skydd.
Tänk på att du inte ska ta TBE-vaccin för tätt inpå vaccin mot covid-19. Det ska gå minst sju dagar mellan sprutorna, det vill säga du ska inte ta TBE-vaccin veckan innan eller veckan efter att du fått vaccin mot covid-19.

Vad kostar det att vaccinera sig?

  • TBE-vaccin för vuxen – 395 kr
  • TBE-vaccin för barn – 360 kr

Betalning sker på plats med kort eller Swish.

Birthmark check

På Vaccinas bussar kommer det även erbjudas födelsemärkeskontroll i samarbete med Hudläkartjänst. Vi använder oss av en metod som kallas teledermatoskopi. Detta innebär att dina födelsemärken fotograferas av vår personal och sedan skickas till specialiserade hudläkare för bedömning. Svar får du inom 48 timmar, och bedöms ditt födelsemärke som potentiellt farligt remitteras du till en hudmottagning för fysisk bedömning och eventuell borttagning av födelsemärket. Vi hjälper dig hela vägen.

Vilka städer åker vaccinbussarna till och när kommer den till mig?

Våra bussar kommer att besöka ett flertal platser där fästingar och TBE-smitta är vanlig. Platserna och tiderna hittar du här nedan på kartan.

För att besöka oss kan du boka en tid i förväg (för att säkra din dos) men även besöka oss på drop-in. Fyll gärna i din digitala hälsodeklaration inför ditt besök here.

Kom ihåg att även ta med dig din legitimation. Välkommen!

en_GBEN